Peruaans festival in Huaraz

Ik ben net aangekomen in Peru samen met twee Nederlandse meisjes die ik on the way heb leren kennen; Kim en D. Na  twee nachtjes in Huanchaco, het super rustige surfdorpje waar niets te doen is, zijn Kim en ik met z’n tweeën verder gegaan. D heeft namelijk spontaan besloten om zich te haasten naar Lima zodat ze vanaf daar naar Costa Rica kon vliegen. Lekker een paar weekjes vakantie. Beetje gekke beslissing totdat je weet dat daar op dit moment een knappe man op haar wacht met de mooiste piemel die ze ooit heeft gezien. Kim en ik vonden het een uiterst legitieme reden om ons te verlaten en zwaaiden haar blij en lichtelijk jaloers uit.

Kim en ik pakten de nachtbus naar Huaraz waar we om 05:00 aankwamen. Toen we werden afgezet bij het hostel wat we hadden geboekt stonden we voor een dichte deur en daar omheen een nog dichter hekwerk. De taxi chauffeur leek zijn telefoon te pakken en we dachten dan ook dat hij ons zou helpen. En we dachten vooral niet dat hij ons in een verlaten straat voor een dichte deur zou laten staan. Dat hadden we verkeerd gedacht. Verbaasd keken we de wegscheurende taxi na. Ik klom over het hek en Kim gaf me onze tassen aan voordat ze er zelf achterna klom. Toen zijn we net zo lang op alle ramen en deuren gaan bonzen (we moesten kloppen, want de bel deed het niet) totdat iemand open deed. We werden in plaats van naar de eerder gereserveerde 8 persoons dorm, naar een privekamer gebracht. Aangezien ik in de bus geen oog heb dicht gedaan, omdat ik verschillende zakkenrollers “aan het werk” zag, viel ik nu als een blok in slaap.
4 uur later werd er op de deur geklopt. Ik schrok wakker, maar deed m’n ogen weer dicht, want wie zou er in godsnaam op de deur kloppen. Weer. Ik kroop over m’n bed naar deur en deed slaperig open. Nog voordat ik in de gaten had wie het was zat de eigenaar op het randje van m’n bed met informatìon. “Si, si, si” is wat we braaf zeiden, maar eigenlijk hadden we geen idee wat hij zei en kon het ons op dat moment nog minder schelen. We waren dan ook blij toen het voorbij was en we ons nog even voor een paar uurtjes konden omdraaien. Hartstikke lief hoor, maar nu. even. niet!
Toen we later in ons eigen tempo wakker waren, liepen we naar het centrum. Er klonk muziek en kleine vrouwtjes in de meest kleurrijke kleren deden een dansje. In hun hand hadden ze schalen met gebakken cavia’s en op hun rug zaten baby’s gebonden. Vrouwen die geen echte baby tot hun beschikking hadden, droegen een plastic pop op hun rug. Toen de muziek stopte en ook het dansje klaar was keken we verder en zagen dat er nog veel meer mensen verkleed waren. Er was een religieus festival aan de gang vertelde iemand ons. Er was een jury en alle groepen deed zijn uiterste best op een groepsdans om deze jury te imponeren. Wij gingen op het stoepje voor de jury zitten en deden alsof ze voor ons dansten. Ik vond het machtig prachtig. De kleuren, de muziek, de dansjes. Het allerleukste was dat de dansjes ongelijk gingen en dat bij de meeste groepen één iemand het dansje echt kende en de rest het dan 1 seconde later onzeker na deed. Fantastisch! Als een soort enthousiaste gehandicapte zat ik op het stoepje mee te bewegen op de panfluitbeat en ik klapte blij als de ene groep af ging en de andere opkwam. Je begrijpt dat ik na een uur het heel jammer vond dat het voorbij was. Gelukkig stuitten we toen op een Peruaanse markt. De markt is altijd leuk. In Nederland is het al gezellig, in Barcelona is het nog leuker en in Peru keek ik echt m’n ogen uit.
Er waren zoveel dode, opengesneden beesten te koop dat je bijna zou denken dat er niks meer leeft in heel Huaraz en omstreken. Er waren dingen te koop die mij lichtelijk shockeerde zoals complete schapenhoofden, opengereten cavia’s, losse koeienogen en koeienhoofden met de neus en het haar er nog aan. Maar wat me al vrij snel echt misselijk maakte was de indringende geur van vers bloed.  Naast de gigantische vleesafdeling, was er ook een kleurrijk groentegedeelte met de meest exotische vruchten en gekke groentes èn er was vis. De vissen die op de markt lagen zagen er stuk voor stuk uit alsof het beschermde diersoorten waren. De laatste keer dat ik zulk soort vissen zag was ik aan het snorkelen op de Galapagos. Bas (mijn vriend de visboer), ik wou dat je dit met je eigen ogen kon zien. Ik weet dat je blij wordt van visjes open snijden, schoonmaken en opeten, maar ik denk dat zelfs jij deze vissen nog had proberen terug te gooien in de zee in de hoop dat ze weer verder zouden zwemmen. Behalve de tonijn. Sowieso de enige vis die ik herkende en ookal wordt de tonijn daadwerkelijk met uitsterven bedreigd.. die zag er toch zo lekker uit! Maar in plaats van tonijn kochten we een kip op een stok van de BBQ en lieten de markt voor wat het was.
Die avond spraken we af met Laura en Marty, een stel uit Australie die Kim kende van wilde avonturen in Midden-Amerika. Voor het eerst in 2 maanden dronk ik een goede rode wijn bij het eten en ik zat daarom tijdens het eten met rode wangetjes rozig om me heen te kijken. De keiharde regen maakte me in één klap wakker toen we naar buiten liepen. Onder een klein parapluutje liepen Kim en ik dicht bij elkaar naar huis. Toen we thuis waren, was ons hoofd nog droog, maar verder waren we zeiknat en koud. Helaas was er geen warm water, dus gingen we klappertandend proberen te slapen. Morgen werden we om 06:00 opgehaald om te gaan hiken naar Lake 69. We stelden onszelf gerust met de gedachte dat het morgen zeker niet zou regenen, omdat alle regen vannacht al zou vallen. We herhaalden dit een paar keer en toen we het allebei genoeg geloofden vielen we in slaap. Morgen wordt een mooie dag met een prachtige hike onder de fijne Peruaanse zonnestralen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

MORE TIPS AND ADVENTURES?

Sign up for our newsletter! And if you up now, you also have a chance on winning one of the "500 hidden secrets" city trip guides of Luster!

You have Successfully Subscribed!