Istanbul geeft kleur aan zijn stad

Ken je dat gevoel? Dat je niet weet waarom je ergens naartoe wilt maar wel dat je het gevoel hebt er naartoe te moeten? Dat had ik met Istanbul. Zonder enige voorkennis ben ik met mijn vriend het vliegtuig ingestapt voor 5 dagen Istanbul. Oké het gebrek aan voorkennis is misschien een tikkeltje noodgedwongen door het tijdgebrek hier in Nederland. Maar desondanks laten we ons graag verrassen door de plekken die we bezoeken. Zo onbevangen mogelijk.


Je had het gezicht van mijn vriend moeten zien toen we aankwamen bij ons Airbnb appartementje in een lichtelijk ghetto ogend wijkje. Balat grenzend aan Fatih. Los van de wijk was het appartement niet zoals op de foto’s -Achja wanneer ook wel?! Kwestie van op instellen-. Het was klein, tikkeltje smerig maar een cultureel knusse plek met een dakterras. Zo zie je maar, daar waar ik me meteen als een vis in het water voelde tussen de mooie steegjes, vervallen huizen en traditionele mensen, had mijn vriend net wat meer comfort gewild. Maar “als we maar samen zijn” was het motto.

Wat me het meest is bijgebleven is de vriendelijkheid van de Turkse bevolking en het commitment dat ze naar elkaar als familie hebben. Zo zie je alle stadsparken op zondag vol liggen met Turkse families die aan het barbecueën zijn. Baby’s, vrouwen die een burka dragen, opa’s en grootmoeders. Iedereen erbij. Dat is een mooie traditie. Istanbul leent zich voor eindeloos wandelen door de mooie straatjes. De vibe van de stad ademt bedrijvigheid en gezelligheid uit. En hoewel we natuurlijk ook erg genoten hebben van alle sfeervolle terrasjes, was dat ook hetgene wat ons de laatste dag tegen begon te staan. De stad is zo gericht op horeca en consumeren dat het bijna afbreuk doet aan de rijke en kleurrijke cultuur.

De eerste avond dwaalde we om 22u door ‘onze’ wijk op zoek naar een plek waar we nog wat konden eten. In tegenstelling tot het centrum, was er in ‘onze’ wijk echter geen restaurant te vinden. Toen we de hoop al bijna hadden opgegeven en al als een echt stel aan het kibbelen waren, zagen we ineens een tentje aan de rondweg waarop een oude datum stond. En jawel het was een oud restaurantje met een lange voorgeschiedenis. We werden groots ontvangen en werden gelijk naar de vitrines in de keuken geleid waar het restaurant concept werd uitgelegd. Traditioneel eten, gelante bediening en een bruisende sfeer. Tja. Nu zul je de naam willen weten hè? Laten we het erop houden dat de wijn heerlijk was.

Lichtelijk tegen mijn principes in deden we een “Sight seeing” bus trip –je weet wel in zo’n dubbeldekker met open dak-. Mijn vriend zei dat het een makkelijke manier is om je te oriënteren in de stad voor de daaropvolgende dagen. Daar had hij wel een punt, dus wij die bus in. Nou dat heb ik geweten. 3.5 uur verder ipv het beloofde uurtje. File rijden. En nog meer File rijden. En wat heb je dan uiteindelijk gezien? Nee nee. Dat was voor mij persoonlijk geen succes en zal ik dan ook niemand aanraden.

Het stadsbeeld wordt gedomineerd door moskeeën wat de stad een prachtig aangezicht geeft. En het veerstation lijkt een plek te zijn waar Turkse jongeren in de avonduren samenkomen om te genieten van muziek en traditionele dansen. De omgeving rondom de brug is mooi voor een wandeling. Zowel bij dag als in de avond. Leuk om “de mannen” volop te zien vissen op de brug. Een vrouw zal je er niet zien staan –wat bij mij meteen een gevoel oproept om ertussen te gaan staan-. En met de hoeveelheid mannen die er staan vraag ik me af of er nog wel een vis te vangen is. Het Aziatische gedeelte (wat je met de boot kunt bereiken) leent zich voor eindeloos winkelen en leuke cult-barretjes met uitgebreide bierkaarten.

Istanbul zegt het al. Is-tanbul is. Het leeft. De variëteit aan moderniteit en historie maakt het een prachtige stad die gekleurd wordt door zijn bewoners. Een stad die zeker een 2e bezoekje waard is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

MORE TIPS AND ADVENTURES?

Sign up for our newsletter! And if you up now, you also have a chance on winning one of the "500 hidden secrets" city trip guides of Luster!

You have Successfully Subscribed!